zondag 1 april 2012

26.03.12

De afgelopen tijd zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van informeel leren door middel van digitale media zoals apps, video's en games. Met het Kinderboek 3.0 spelen wij hier op in door een platform te ontwikkelen waarin de schrijf- en beeldende vaardigheden kunnen worden ontwikkeld. Onze verwachting is dat kinderen een talent kunnen ontdekken en te ontwikkelen. De een zal liever schrijven en lezen, de ander vertelt misschien liever een verhaal door middel van beeld. Judith Metz schrijft over talentontwikkeling bij jongeren in 'Informeel leren in de kunsten' van cultuur+educatie. Activering van talenten kan leiden tot motivatie voor ontwikkeling op persoonlijk vlak en in een buitenschoolse setting. Het idee hierachter is dat het doorzettingsvermogen wordt geprikkeld en meer zelfvertrouwen zal ontstaan. Metz laat weten dat het expliciet inzetten op andere vormen van talent in plaats van cognitieve vaardigheden met name jongeren uit de lagere sociaaleconomische klassen alternatieve bronnen van ontwikkeling, plezier en trots kunnen bieden. Werken binnen netwerk zorgt voor bewustzijn van positie binnen een groep of samenleving. Daarnaast kan informeel leren leiden tot naar non-informeel en intentioneel leren als interesses en talenten worden geprikkeld.
Deze week introduceerde Maurice de Hond de Steve Jobs school waar door middel van digitale media vaardigheden voor de 21e eeuw worden verkregen. Het onderwijs zoals het jaren lang geweest is zal een complete omslag kennen. Talentontwikkeling en het netwerk staan centraal. Het principe van deze manier van onderwijs zou je kunnen linken aan de voorspellingen van Castells waar ik over schreef in mijn vorige blog. De vaste structuren vallen weg en het onderwijs is gericht op het individu binnen het netwerk. Zelfontwikkeling en digitale media zijn de nieuwe educatiemiddelen. De school is het gehele jaar open zodat er op een flexibele manier met tijd om kan worden gegaan. Bij voldoende aanmeldingen zal de eerste Steve Jobs school in 2013 zijn deuren openen.
Deze manieren van educatie gaan uit van een eigen initiatief. Hierbij staat plezier voorop. Vaak worden de onderwijsmiddelen door volwassenen ontwikkeld. Wonderkind Adora Svitak maakt zich sterk voor de kwaliteiten van het kind en spreekt hierover in haar TED talk. Wat nu als volwassenen kinderen eens wat serieuzer zouden nemen. Wat kunnen de volwassenen leren van kinderen? Al moet ik zeggen dat deze talk wat vervreemdend aan doet door de volwassen uitstraling is de boodschap van waarde. Het zet ons aan het denken. Worden kinderen onderschat? Wat gebeurt er als kinderen meer invloed hebben op hun leerstof?  Svitak zet zich actief in voor de manier waarop kinderen denken kan ingezet worden als middel om te leren. Zij richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van schrijfvaardigheid. Op haar youtube kanaal zijn tal van video's te zien waar zij haar visie op onderwijs naar buiten brengt.

Overige bronnen:
De video over de Steve Jobs School

Geen opmerkingen:

Een reactie posten